måndag 16 januari 2012

Syrebrist och blodkroppar.


Sitter i bilen på väg ner från Dullstroom till Johannesburg. Vi färdas från ett smultronställe där vi befunnit oss i tre veckor. Strax under 2100 meter över havet ner till i runda slängar 1800 möh i storstaden vi kommer att tillbringa sista natten i innan flygresan tar oss tillbaka till havsnivå och ett kallt hemland.


Dullstroom ligger öster om Johannesburg, ca 2,5 timmar med bil. Så fort man kör ut ifrån den stora staden öppnar sig de vidsträckta slätterna och ju närmre vårt slutmål för höghöjdslägrets sista tre veckor vi kommer desto vackrare blir det. Gröna sluttningar, frodiga böljande vidder så långt ögat kan nå. En ynnest att få befinna sig på en så här vacker plats. Fantastisk för de som vill vandra, fiska eller köra fyrhjuling för den delen. Eller för en löparsjäl som ser fram emot att utmana kroppen kilometer efter kilometer.


Staden är uppbyggd kring en genomfartsled mellan städerna Belfast och Lydenburg. Efter vägen från dessa båda städer finns ingenting mer än ett hav av grönska och röda grusvägar, en och annan sjö där man kan fiska Trout, några lodges där man kan äta en bit mat, men framförallt ta in över natten om man är en mer bemedlad invånare eller turist, järnvägen och lugnet. Fortsätter man förbi Dullstroom och vidare förbi Lydenburg kan man nå Kruger nationalpark med Afrikas vilda djur som största sevärdhet. På väg dit är det väl värt att stanna till vid God’s window och blicka ut över Afrikas Grand Canyon. Kruger ligger på ca 600 möh och det är en maffig syn att stå på höjden och se vidderna breda ut sig under. Vi stod över nationalparken denna gång och fokuserade på träning, återhämtning samt att vara kvar uppe på höghöjden och bevara effekterna som träningen häruppe ger.


Dullstroom är en liten by med ca 300 invånare. Vackra stenhus, som känns europeiska, i engelsk eller holländsk stil. Byn består till stor del av sommarhus, som går att hyra. Ett behändigt och bra sätt att bo eftersom vistelsen på hög höjd behöver vara en stund. Bra att kunna reda sig själv, laga mat och tvätta. Även om det finns riktigt bra restauranger och kaféer samt att när man hyr ett sommarhus så ingår städning varje dag. Tvätt kan man för en liten peng lämna in och få tillbaka fint vikt och tvättad.


Bortskämd är förnamnet på vad man som löpare blir när man bor här. Bäddad säng, en städerska som diskar all din disk varje dag. Det kändes till en början hemskt att någon annan skulle komma och städa upp efter en. Men efter att vi tänkte ett steg längre så gav detta jobb åt en människa som behöver alla likvida medel hon kan få. Vår städerska Patricia är både rolig och trevlig. Ungefär i vår ålder. I somras, deras vinter, så hade de snö i Dullstroom. Detta händer kanske vart sjunde år och när jag berättade om vårt klimat blev Patricia fascinerad och berättade hur mycket hon tycker om snön och att hon fotade bilder som hon ska ha på sitt rum. Hon bor hemma hos sin mormor med sin kusin, eftersom hennes mamma gick bort för många år sedan. Jag fick hennes adress och ska skicka några fina bilder på ett snöigt Göteborg. Hoppas att vi åker tillbaka hit på läger och att vi får träffa Patricia igen då.


Dubbla träningspass fyller många av dagarna på läger. Mellan dessa en god bok liggandes i sängen eller om det är ett lugnt distanspass på eftermiddagen så lapar vi sol på baksidan av huset. Väckarklocka var inget som behövdes i vårt hus, första veckan vaknade jag kl 05.37 varje dag av att stortuppen satte igång att gala och lilltuppen hakade på och körde kanon. Vi har sett ägg kläckas, hönor ruva och småttingar födas. Känns som att antalet höns dubblerats när vi varit här och maten tog slut sista dagarna så som vi matat dem. Vi har även sett baksidan av att vara kyckling. Hundar röja runt i hönshuset, kycklingar ligga platta och döda utanför. Det är ett hårt liv att födas som kyckling. Men ett lätt liv att vara höna och gå runt och picka hela dagarna. Picka på gräsmattan, skita på gräsmattan, picka lite till och skita igen. För tupparna är det ännu enklare, de pickar, skiter, befruktar hönan, och behöver inte ruva eller värma ungar under gumpen. Så ser livet på en pinne ut för dessa djur, så bara man överlever barndomen är det ganska så bekymmersfritt. Men nej, jag vill inte bli höna i mitt nästa liv, det verkar på tok för långtråkigt.


Sakhelwe är kåkstaden som tillhör Dullstroom och ligger 1 km utanför. Här bor ca 3000 invånare i långt mycket sämre standard än de vackra sommarhusen i byn. Som nämnts så bor ca 300 personer i sommarhusen som är enorma med gräsmattor, trädgårdar, jeepar på uppfarten och en standard som kan jämföras med finare områden hemma. I Sakhelwe är standarden lite annan.


De flesta städer i Sydafrika har en kåkstad där de mörkhyade bor. Husen i dessa communities kan variera stort. I en del kåkstäder man passerar förbi från Johannesburg upp till Dullstroom så finns det boenden i form av plåtskjul där vi i Sverige inte skulle förvara våra djur. Rostiga, skeva och håliga bostäder där det ser ut som att minsta regn eller blåst skulle bringa förödelse. Förvånande för en västerlänning kanske kan vara att man känner en stolthet av att bo där man bor. De som lyckas jobba upp sig och tjäna pengar skulle man kunna tro flyttar ifrån kåkstaden, men istället bygger man ut och förfinar det boende man redan har eller bygger ett mer riktigt hus, med fönster och dörr, på ett annat ställe i samma kåkstad. Det är där man känner sig hemma och det är där man väljer att bo även om andra möjligheter har öppnat upp sig. Sakhelwe är relativt sett en bra kåkstad med en hel del hus av bättre standard. Det ser rent och fint ut, människorna är otroligt vänliga och det känns säkert att besöka den lilla staden utanför staden. För det är så det är, Sakhelwe har sin egen skola, gräslöparbana, en mindre sjukstuga, ett kafé, någon bar och andra serviceinrättningar som drivs av invånare i Sakhelwe för befolkningen i densamma.


Vi köpte en cykel för 500 Rand, knappt femhundra kronor, i Potch som vi tog med oss till Dullie. Den gav vi innan vi for till Patricia och hjälpte henne frakta hem till hennes hus. När vi kom dit och Patricias kusin fick veta vad som pågick blev det glädjetjut och kusinen satte sig på cykeln och for iväg på den direkt. Glädjen var total. Vi har även gett bort några gamla löparskor som tagits emot med orden God bless you och stora leenden. Det är inte mycket som krävs för att de som bor i kåkstaden ska bli glada och visa tacksamhet som man idag nästan inte kan se i Sverige. De tvättar bilar, putsar, dammsuger, gnider och fixar i två timmar för en kostnad av 50 Rand, mindre än en femtiolapp, och då ger man kanske 20 Rand i dricks, vilket uppfattas som givmilt. När du ställer bilen efter huvudgatan är det många afrikaner, mörkhyade behöver jag nog inte nämna, som har som sitt yrke att fråga dig om de får vakta din bil medan du går in och äter. Det är hemskt att sitta på kaféerna och se dessa människor vakta en bil när en vithyad sydafrikan kommer ut från en restaurang, övergödd och proppmätt, tar sin bil och kör iväg utan att ge en peng ifrån sig. Det är inga stora pengar för den som kan äta på restaurang, utan 2-5 Rand är tillräckligt och ger personen som bor i Sakhelwe så mycket. Snålheten är läskig att se och klyftorna är stora. Trots det så är min uppfattning att de som varit trevligast mot oss av människor man bara stöter på så är det de mörkhyade. Leenden och morsanden när man kommer springandes förbi tar aldrig slut.


Träningen har varit i fullt fokus under de senaste tre veckorna och det är några av alla löppass som etsat sig fast mest på näthinnan. Ett av de första löppassen när vi sprang något som kallas kostigen. En envägssväng där man springer upp genom Sakhelwe ut på de böljande kullarna där det går lösa kor. När man sprungit halva sin distans så vänder man helt sonika tillbaka igen och har man tur så får man kåkstadens barn som sällskap springandes i full karriär bitvis i slutet på träningspasset. Hejandes och frågandes how are you i kör. Språkmässigt är det inga problem att ta sig fram, engelska är gångbart överallt. Utöver det pratar man africaan, vilket på gehör påminner om holländska samt en mängd afrikanska språk, där ett av de största är zulu, i de olika provinserna.


Långpassmöjligheterna är oändliga om du gillar kuperad terräng. Vill du ha det lite mer flackt så kan man ta bilen en bit mot Belfast och springa runt en sjö i något som liknar en skog. Även om den med våra mått mätt är en något begränsad skog sett till antalet träd. Första långpasset var jag urstark och det gick snabbt som attans, samma sväng två veckor senare gick jag in i väggen och hade svårt att förstå hur lätta alla backarna var gången innan. Det är charmen med löpning och att springa kuperat på hög höjd är som intervallträning och tuffa tag. Fint med 25 km intervall. Långpass á la Dullstroom.


Morgonjogg och vanliga distanspass kan utan problem springas direkt från husknuten och det går att få till flacka rundor eller mer varierad terräng, allt efter tycke och smak. Eller kanske efter hur hårt hjärtat pickar i den tunna luften och hur slitna benen känns som en effekt av detta. Höghöjdsträning kan vara väldigt tufft och en del uppfattar att hela vistelsen är jobbig både fysiskt och psykiskt eftersom tiderna blir långsammare än hemma och kroppen kan behöva mer återhämtning och vila. Dessutom svarar alla löpare individuellt på träningen här uppe och det går inte att jämföra med någon annan. Däremot är det otroligt viktigt att lyssna på känslan i kroppen och anpassa träningen efter den. Ännu mer lyhördhet än på lågland.


Min kropp verkar anpassa sig snabbt och relativt lätt till omständigheterna och påfrestningarna uppe ovan molnen. Som en konsekvens av det så har jag lyckats springa många kilometer mängdmässigt i veckan senaste månaden likväl som dosen kvalitet och tröskel kunnat hållas hög. Värstingpasset under perioden måste nog 2x5 km i backe klassas som med sex minuters vila ner i bil emellan. Tempot var inte direkt snabbt men pulsen var konstant högre än tröskelpuls och laktatvärdena visade att trots den ringa farten så var det 10 klockrena kvalitetskilometer som benen fick med sig. Backen går i ett svep där första 2 km är något flackare och sista 3 km är redigt i motlut. Så där så att man vill svära sig upp och blir förbannad på coach för att han hittat på det här passet och enbart till mig dessutom. Så är det att vara marathonlöpare, man ska härdas. Janne Holmén har kört backpass i samma backe och det är inte fy skam att få springa ett tufft pass i hans fotspår.


Tröskelpass har annars blivit mina favoritpass såväl hemma som på hög höjd. Det är gott att ligga på i bra fart, känna flytet, ventilera ordentligt och inte stumna utan känna kontroll och styrka under en längre tid. Några riktigt fina TÖ-pass har körts på flacka röda grusvägar. Perfekt är då de vägmarkeringar i sten efter kanten som finns efter varje kilometer. Då behövs inga GPS-klockor eller uppmätta sträckor utan det går att köra mer spontant. Dock så brukar våra pass alltid ha en tanke och nya platser rekas före så att förutsättningarna för löppassen blir de rätta. Efter dessa fina stenmarkeringar och ljuvliga vägar har även kvalitet i form av tusenmetare införlivats samt ett spännande pass med tusingar där varje ska gå fem sekunder snabbare tills det inte går att öka längre. Spännande, för de första känns som rena barnleken, någonstans efter hälften nås tröskelpuls och så kör man några med tröskelkänsla och lite över men ändå med kontroll och så kommer man till den sista och får bekänna färg. För det är verkligen så uppenbart att det är den sista intervallen när man väl är där, den näst sista är relativt kontrollerad och sedan på den sista så smäller det till. Skillnaden mellan kontroll och mjölksyra är hårfin på hög höjd. Det är svårare att avgöra när gränsen överskrids än hemma och det räcker att man råkar ligga på några hundrameter i lite för optimistiskt tempo för att ett pass ska bli förstört eller i vart fall få ett annat syfte än tanken var. Lärorikt och spännande på många sätt. Oftast kan känslan beskrivas som solen i ansiktet och vinden i ryggen, men några dagar är det precis tvärtom.


Ungefär 35 kilometer före Dullstroom ligger som nämnts Belfast och här finns en fin grässtadium med en 400-metersbana för den som vill springa lite mer medeldistansinriktade intervaller. Något mjukt underlag jämfört med tartanbanan men fullt fungerande och skonsamt för kroppen. Själv hade jag inga så korta och snabba intervaller på programmet, men var med nere och kikade på ett av träningskompisarnas pass samt passade på att köra en lättare distans på det golfbanelika underlaget. Inte dumt alls och till råga på allt snällt för skorna. Det är troligen den enda nackdelen med löpning här, de röda grusvägarna sätter bokstavligen talat färg på tillvaron. Vader, lår och skor antar en annan nyans efter varje pass. Och finns det inte något annat att klaga på så är livet ganska så enkelt.


För en lattegalning som mig så stillas även den hungern på ett av alla mysiga kaféer som ligger utmed huvudgatan. Och en god take-away mugg kan fås med hem á la Starbucks eller Espresso House, fast här heter det Seattle Coffee. En kontrast man inte tror är sann här uppe mitt i ingenstans. Dessutom finns det ett flertal restauranger som håller god kvalitet och till det några finare för att fira födelsedagar eller varför inte nyårsafton. För den som inte vill springa sönder sin tid så finns det några söta butiker att strosa runt och kika i. Dessutom var det orienteringsrace en helg med en kontroll utanför husknuten som gav spänning till den dagen. Och suktar man efter mer spänning än så kan jag utlova blixtar och dunder av en helt annan dimension än vad vi är vana vid. Blixten har slagit ner och gjort oss utan el och vatten vid två tillfällen, vilket kanske inte var så roligt när kroppen var svettig och full av röd jord. Men desto mer mysigt och upphetsande är det att kura inomhus när blixt efter blixt kommer från himlen följt av åskans muller. Det känns som om du är i stormens öga och naturen lever sitt eget liv. Vädret har varit magiskt och läckert på många sätt. Vi har upplevt alla årstider under samma dag. Ljumma vårvindar, sommarhetta och underbar sol, följt av höstregn när himlen öppnar sig och på det vintrigt hagel där det är bollar som faller ner från himlen. Dullstroom är en suverän plats på jorden, ett smultronställe att njuta av, som vi sett solen gå ner över sista gången på det här träningslägret.

3 kommentarer:

Curre Ljung sa...

En fantastisk läsning gör att man längtar tillbaka till fantastiska Sydafrika.Du är fantastisk på att beskriva och skulle kunna bli författare vilken dag som helst.

Spring-Therese sa...

Tack Curre! Vad gó du är. Och visst längtar man tillbaka, så många underbara löppass och ett fantastiskt land att tillbringa tid i på så många sätt.

Ta hand om dig så ses vi!

Kram,
Therese

Anonym sa...

Här har en nazistsite använt din bild utan att ange källa, har du gett dem tillstånd?

http://www.nationell.nu/2013/12/04/zigenare-bygger-kakstader-i-stockholms-skogar/