söndag 12 september 2010

Vad är en bal på slottet?!


Årets mål skulle införlivas. Stockholm Halvmarathon, tillika SM-tävling på sträckan, och jag skulle kliva under de för mig magiska 1.20 på distansen. Årets målsättning och sista chansen att klara den. På 10 km har jag inte haft en gräns jag fastnat vid. Minut för minut har jag klivit neråt. Samma gäller marathonsträckan. Sub3 bara hände och sub2.50 likaså. Utan att tänka och utan funderingar. Men sub1.20 på halvmaran verkar för mig ha gått troll i. Vet inte riktigt vad jag gör för fel. Men jag har helt enkelt inte fått till det. 1.21-lopp har jag gjort så många under de senaste 3,5 åren att jag inte kan räkna längre. Tre 1.20-lopp har jag lyckats klämma in, men inte under. Vansinnigt trött är jag på det. Jag ratar 1.21-tider. Jag är inte sugen på dem. Jag vill nästan kliva av banan och skita i loppet. Inte gå i mål utan bara lägga ner. Hur urbota dumt är inte det egentligen. 1.21 är ju en tid som de flesta skulle slita sitt hår för. Men jag gör de där tiderna i sömnen just nu. Tröttsamt och tråkigt. Men statistiken talar för sig själv. 2007 sprang jag mitt första 1.21-lopp. 2008 gjorde jag två. 2009 sprang jag tre halvmaror på 1.20, 1.22 och 1.21 och i år har jag hittills presterat 1.20, 1.20 och 1.21 igår. Och dessutom startade jag Stockholm Marathon på höga 1.21. Alltså är det där en tid jag kan hålla första halvan av ett marathon och fortsätta en halva till. Borde vara en baggis att gå under mitt mål, med andra ord. Det värsta är att jag blivit snabbare, uthålligare och segare. Men jag får inte plocka ut det på den däringa sträckan. Har jag stagnerat i utvecklingen? Nej, jag tror inte det. Utan jag tror att det finns därinne i löparhjärtat. Men det måste ut. Likt en tiger vill jag släppa loss ilskan och övervinna den där gränsen. Tids nog kommer det. Jag vill inte ge mig. Jag tänker inte ge mig.


Förra helgen fick jag en förkylning som jag vägrade ta emot. Med vitlöksklyftor motades Olle i grind och den bröt aldrig ut på riktigt. I veckan har jag kunnat genomföra uppladdningen som vanligt fast med en snorig tät näsa i behov av nässpray. Men jag vägrade att inte få stå på startlinjen. Smart eller inte. Där var jag i varje fall. Iklädd ärtigt grönt linne och leg sleeves signade Zensah. På uppvärmningen gav jag nästan upp. Huvudvärken i vänster tinning var enorm och gjorde ont så hela vänster öga värkte. Men benen kändes lätta. Och på spinningklassen dagen före, på morgonen, var benen sprättiga och pulsen låg. Jag brukar ha just den där morgonspinningen som en värdemätare. Jag har alltid kvar den klassen även om jag ska tävla och har lärt mig att känna känslan. Så någonstans inom mig ville jag tro att det skulle gå. Startskottet brann av.


Första 2 km gick i 3.30-tempo och jag var lite småstressad att hänga på. Brukar inte bry mig om alla andra. Men det gröna linnet gjorde att jag gärna ville prestera för andra än bara för mig själv. Så stressad var jag. Men kom till slut in i min egen känsla och de där snabba kilometrarna gjorde ingenting. Men kroppen svarade inte som den ska. Benen kändes som om de sprang i sirap. Knälyftet lägre än vanligt, en sittande löpning. Kanske inte för ögat, men känslan av att benen var vobbliga i varje steg irriterade och var markant. Ingen spänst i steget utan varje gång foten landade i marken fick jag kämpa för att få den att lyfta sig igen. Knäna ville böja sig under kroppen och jag hade ingen löpkänsla. Första 5 km på 18.23 var stabilt, 10 km på 37.38 likaså, sedan kom raset och jag kunde inte stå emot längre. Det var inte hjärtat som sa ifrån utan kroppen var inte med mig och det gick enbart att snällt tassa på och köpa läget. Göra det bästa av situationen och ta mig i mål. Kunde åtminstone forcera lite energi mot slutet och driva på i stigningen omkring sista 3-4 km. Där lyckades jag befästa min placering i loppet. Sista kilometern kunde jag pressa upp farten till 3.40-tempo och jag var på inget sätt slut när jag kom i mål. Men igår hade jag inte mer i kroppen. Det är verkligen en sanning. Igår var inte min dag och jag hade inget mer att ge. Att jag bet mig fast i loppet och lyckades gå i mål på 1.21.08 är för mig själv helt otroligt. Det ger mig på något sätt mersmak och jag vill tro att gårdagens lopp och tid verkligen visar för min egen kropp och själ att de där sub1.20 inte är någonting alls när dagen är min och känslan är med mig. Men hur är det. Du är inte bättre än din senaste match?! Senast i Stockholm var jag tredje bästa svenska på maran. Nu var jag sjätte bästa dito. Och den här gången får jag räkna det på riktigt. Det är jag glad för. Det är jag nöjd över. Ett av mina senaste beslut i livet känns rätt. Och den känslan fick jag inte känna förrän jag gick i mål. SM-sexa är ingenting och placeringar är inget viktigt för mig. Men jag gillar att ge tillbaka när jag får någonting. Så blev det igår och jag känner tacksamhet och glädje över just det. Mersmak på löpning och att bara njuta av de där löparskorna. För det är ju ändå därför jag springer. Sightseeingtur i Stockholm. Det är alla dessa lopp i huvudstaden som gjort att jag känner mig som hemma när vi är där var gång. En bal på slottet må vara dötrist och långtråkig men varje halvmarathon har sin charm och i efterhand så känns det alltid alldeles alldeles underbart. Med en helmara kvar i år funderar jag på att även springa en halva till. Ge det hela ytterligare en chans. Ska jag, eller ska jag inte. Det är frågan.

16 kommentarer:

Katarina M-I sa...

Det är synd att den 14:e november krockar med annat. Annars går det ju en halva i Bromölla;)

Ta hand om lilla kroppen, den bär dig varje dag och strejkar nästa aldrig, även om den inte riktigt var med på noterna denna gången.

Ha en bra vecka!

Kram Myggan

Anders Carlsson sa...

Klart du ska springa en halvmara till. Jag är säker på att du klarar det om du får den rätta uppladdningen.

Göteborg.
9 oktober.
Klockan är 12:19.
Jag ser en tjej i grönt linne springa in i mål precis innan klockan slår över till 12:20.

Ser du det också?

Anna (Orka mera) sa...

Du har det i dig! En chans till så kommer det, var så säker!!! Supebra jobbat i alla fall, trots att kroppen inte riktigt var med dig.

Daniel sa...

Du är ju grymt snabb men jag förstår att det måste vara surt att inte fixa den där retliga sub 1:20.

Säger Grattis till en jättefin tid och var inte för hård mot dig själv ;) Du kommer sätta den där tiden så oroa dig inte för det :)
Kram

Stina! sa...

Therese, du är en fantastisk löpare. Med en förkylning i kroppen räcker inte ens din enorma vilja och sprudlande energi, det är orättvist men sant. Som du säger är ditt resultat enormt bra, men jag hör dina drömmar så gott som varje måndag och vet att du vill och kan mer! Så som du har peppat mig att trycka och dra i cykelsalens pedaler har jag nu bestämt mig för att det är dags att ge något tillbaka. Så, om målet inte är satt på göteborgsvarvet 2011 så jäklar ska peppa dig i krokarna vid Götaplatsen. Det är dags att ge tillbaka energin som du har gett mig under cykelträningen! Det är väl det minsta man kan göra för sin träningsgudinna!

Vi ses ikväll, längtar efter 45-min berget! Jag älskar verkligen att cykla dina klasser!!

Kram Stina

Alma sa...

Hejsan!
Fin läsning och intressant blogg!
Kika gärna in på min om du har lust...
Ha en fin dag!
Kram

Fit-Eva sa...

Återigen tack för underbar läsning Therese!

Jag sprang Tjejmilen förra helgen och hade liknande scenario som du med att ha varit förkyld veckan innan och sen att försöka hålla tillbaka förkylningen så mycket som möjligt för att kunna springa loppet som jag längtat efter. "Dog" efter 7 km och visste att "loppet var kört".
Nu har frustrationen gått över och det gäller att ladda om inför nästa tävling, eller hur?
Du kommer att klara sub 1.20 i år - det är jag säker på! Och de där virusen - nu får de hålla sig borta!

Sara sa...

Det var ett fint grönt linne du skaffat :) Grönt är min favoritfärg för tillfället så jag blir nästan avundsjuk. Mitt linne är bara svart, så jag kör knallgrön sporttopp under i stället för att liva upp!

Synd att kroppen inte vill hela vägen i lördags, men det märks ju att du har det i dig. Ge det en chans till så kommer 1.20 ryka det är jag säker på!

johan p sa...

Nästa gång lyfter du med revansch i tanken!

stilpoäng för matchande ben. snygga. grymt märke har jag hört.

Linn sa...

Synd att du inte känner dig nöjd men glöm ändå aldrig bort hur grym du faktiskt är! Och tänk att du sprang en halvmara på 1,21 med förkylning i kroppen. Perset ligger alldeles runt hörnet, det kan du lita på!!!

Jenny sa...

Riktigt bra presterat med tanke på förkylningen. Snygga gröna kläder också!

Anna sa...

Jag tycker du ska köra på en till om du vill. Din tid i Stockholm var jättebra även om det inte blev som du tänkt dig. Men sådär är det, det var inte din dag och förskylning sätter sina spår. Krya på dig ordentligt!

John sa...

Stort grattis till en riktigt bra tid även om sub1:20 får vänta. Grymt imponerad av din löpning och dessutom måste jag passa på att tacka dig för din intervallstege som du delat med dig av till Daniel (Mina utmaningar). Stegen är riktigt bra och jag körde ett andra pass i tisdags.

Staffan sa...

Presterar du låga 1.21 med den känslan i benen så är det självklart att du snart kliver under 1.20 en dag när du sluppit förkylning innan och en dag när benen är med dig! Väldigt fint sprunget! Och som du själv skrev 1.21 ÄR en tid som många skulle slita sitt hår för :)

Själv persade jag på en annan halvmara samma dag 1:26:50 vilket jag är toppennöjd med på mina 3-4 mil i veckan!

Råkar du vara i Stockholmstrakten igen i mitten av oktober rekommenderar jag Bålsta halvmarathon, 3 flacka 7km-varv!

Spring-Therese sa...

Tack underbara ni! Förkylningen som satt i benen övertog hela min kropp och inte förrän nu är jag back on track på riktigt igen.

Dagen efter Sthlm så tänkte jag som Anders att loppet här hemma kunde bli lagom innan maran för att ge även halvmaran en chans till i år. Nu efter senaste veckan så får jag komma in i full träning igen och så får vi se vad som händer... :) Men Anders - jag gillade din visualisering skarpt! Tack för den!

Och tusen tack för allt pepp och kloka snälla ord! De värmer och ni är så härliga människor som kikar in här då och då.

Och Fit-Eva, tack för att du delade med dig av ett liknande scenario som mitt, och John tack och bock för fina ord och roligt att höra att du gillar "min" intervallstege. Daniel snappade upp den i "den däringa" intervjun som gjordes i somras. Och jag vet att Daniel gillar den, jag gillar den själv skarpt av flera anledningar. :) Grattis Staffan till ditt finfina pers!

Må gott och njut av hösten!
Therese

Desirée sa...

Hejsan, tittade in...Vilken härlig blogg du har...Duktig på springa...Hoppas allt är bra med dig!