onsdag 7 oktober 2009

Varför bry sig.

Har du någon gång känt att intervallträningens baksida är vilan. Du sticker iväg på given signal. Tar spjärn mot marken. Piskar igång farten. Trycker upp pulsen. Håller kvar tempot. Stumt och hårt. Klockan piper. Det är dags att vila. Skönt. Ner med pulsen. Koncentrera sig på nästa pulstopp. Du. Din träning. Inte en jävel ska bry sig. Du är stark. Och det spelar ingen roll om folk runtomkring undrar vad du håller på med. Joggvila i sakta gemak. Helt plötsligt när någon kommer ikapp dig i spåret sätter du fart och ökar. Nästan som om du vill markera att mig springer ingen om. Eller som idag. På cykelbanan. Klockan 07.20. Nio av tio intervaller avklarade. Sega ben. Starkt huvud. Taggad för att köra den sista intervallen. Trettio sekunder kvar av joggvilan. Där och då blev jag förbannad. En man i sina bästa år. Troligen har han aldrig kört en endaste intervall i sitt liv. Joggen går som sig bör sakta. Och mannen har mage att ropa: Här går det undan! Som om du ska bry dig i vilken fart jag behagar glida fram i arla morgonstund. Frågan är varför jag fick ett adrenalinpåslag som hette duga och tänder till. Om jag hade yppat ett ord så hade han vunnit. Vad skulle jag skrika tillbaka. Vad jag än hade sagt så hade han troligen inte förstått ändå. Nu sa jag inte ett pip utan gav utlopp för min irritation på asfalten istället. Men jag återkommer ändå till det lilla dilemmat som en joggvila innebär. Det är ju inte just där och då man skulle vilja att en kollega skulle komma cyklandes förbi. Och tänka tanken jag trodde hon var snabbare än så. Utan det är ju på den snabbaste tvåminutaren man vill "visa upp" sitt löpsteg. Lustigt det där. Men trots allt så gillar jag den aktiva vilan som just joggvila innebär.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag möter ALLTID de snabba grabbarna från MAI när jag joggvilar...

/Myggan

Sofy sa...

Åh vad sant!!! Jag känner också exakt sådär. Ha, ha, vad galen man är.

Anders Carlsson sa...

Kan bara hålla med. Det känns riktigt jobbigt när andra (särskilt sån man känner lite ytligt) ser när man springer jättesakta. Egentligen borde man inte bry sig med lik förbannat gör man det ändå.

Magnus sa...

Behållningen är att man kan göra en rolig historia av det:) Ser fram emot att läsa den dagen då blir ett bryt a la Michael Douglas i Falling Down istället;)

http://www.youtube.com/watch?v=-eREiQhBDIk

Spring-Therese sa...

Haha Magnus! Så rätt. Man (läs jag) är inte bara lätt skadad i huvudet som funderar över hur joggvilan "ser ut", utan det ännu mer skadade är att man (läs jag) vänder kommentaren från mannen på cykeln till något positivt och ser det som input till ett blogginlägg. Lustigt, knäppt men ändå underbart! Jag tror inte att du skulle vilja se mig få ett bryt á la Michael Douglas, men det hade onekligen varit chockerande för de runt omkring. Tror jag... ;)

Myggan, Sofy och Anders - skönt att vi är fler om samma tokgalna känsla!

Må gott,
Therese

Therese sa...

Haha, ja, varför är det alltid så att det är under joggvilan som man möter folk eller som folk springer förbi en?

Jag lyckades misshandla ett intervallpass häromveckan och förvandla det till ett oplanerat fartlekspass istället för att vinnaren inom mig inte ville bli omsprungen av töntiga fotbollskillar. NO WAY, liksom. Inga disciplinerade joggvilor och välavvägda intervallsträckor således, utan fartbitarna fick komma när jag fick eld i baken varje gång en hjulbent, mysbyxklädd bollsnubbe närmade sig.